Media suikerbieten rooien bij Piet Bogers 21 nov 2011.wmv

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=10075
  • 1982
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1618 media
  • uploaded 21 november 2011

Bieten rooien op Brabantse Wal in Woensdrecht

Het oogstjaar 2011 begint op zijn eind te lopen. Het zijn veelal de suikerbieten die het laatste worden geoogst. We namen een kijkje en maakten een filmpje op de akker van Piet Bogers, landbouwer aan de Vosseweg in Woensdrecht en ook bekend onder de naam “Boerke Bogers” van de gelijknamige boerderijwinkel die hij samen met zijn vrouw Jenny drijft.

De bieten werden in maart van dit jaar gezaaid en gingen er op 21 november uit. Dat ging supersnel en vlot met de moderne Vervaet oogstmachines van loonbedrijf M van Agtmaal uit de Wouwse Plantage. Ze kwamen met een rooier genaamd “Beet Eater” die 6 rijen bieten tegelijk rooit en in een bunker opslaat. Wanneer die vol is komt er een ander voertuig dat de bieten meeneemt uit de bunker en naar een opslagplaats brengt.

De suikerbieten worden verwerkt in de fabriek in Stampersgat waar het suiker van wordt gemaakt. Het restprodukt pulp is bestemd voor de koeien of de varkens.

Het perceel van Piet ligt op de Brabantse Wal en bestaat uit zandgrond. Je zou dus kunnen stellen dat de suiker van dit perceel echte Brabantse Wal suiker is en als zodanig als streekprodukt in de handel zijn weg zou kunnen vinden.

Zo geraken de percelen steeds leger en leger en is alles klaar om straks de winter in te gaan. Maar voor boeren is er eigenlijk altijd werk want er moet worden geploegd, bemest en weer worden gezaaid. De wintertarwe is inmiddels op de meeste plaatsen als gezaaid. Alleen wanneer het echt vriest en er een dik pak sneeuw ligt dan kan de akkerbouwer maar weinig meer doen op zijn velden. Maar dan wacht er binnen in de schuur nog volop werk aan het onderhoud van de vele machines want voor je het goed en wel beseft komt het voorjaarswerk weer om de hoek kijken.

 
Op 21 november 2011 spraken we met landbouwer Piet Bogers in Woensdrecht/Bergen op Zoom die zijn suikerbieten op de Brabantse Wal liet rooien door Loonbedrijf M. van. Gastel uit de Wouwse Plantage. Er werd gerooid met een 6 rijige Vervaet Beet Eater in combinatie met een Vervaet Hydro Trike. De bieten werden gezaaid eind maart en hadden soms te lijden van droogte op deze zandgrond

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010