Media We zagen op 1 febr 1953 verdronken kindje drijven tussen kadavers

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=13116
  • 43
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1581 media
  • uploaded 1 februari 2019

Verdronken kindje tussen kadavers van varkens en koeien

Merijntje uit Halsteren heeft bewust de watersnood ramp van 1 februari 1953 meegemaakt maar er zelf geen schadelijke gevolgen van ondervonden. De boerderij waar hij geboren werd stond op de hoge rand van de Brabantse Wal. Het woeste water kon zo hoog niet komen maar bedekte wel het land van het bedrijf dat aan die wal grensde met ruim 4 meter zout water.

Toen Merijntje die beruchte morgen wakker werd om koeien te gaan melken en hij uit het raam keek vanaf de zolder waar hij sliep dacht hij mist te zien maar het was water. Het was dus anders en eerst moest er gemolken worden alvorens de situatie van nabij in ogenschouw te nemen. Vanaf de hoge gronden bij de boerderij liep hij naar de “vloedlijn” als je het zo noemen wilt en zag daar tot zijn ontzetting een verdronken meisje drijven tussen de kadavers van koeien en varkens omsloten door allerlei rommel die was meegevoerd vanwege de kracht van het woeste water.

Merijntje weet ook dat het dit jaar 66 jaar geleden is en de herinnering bij velen die het niet van nabij hebben meegemaakt vervaagd en de feiten bijna onvoorstelbaar zijn. Na de ramp kwam er snel grootscheepse hulp op gang en werden de rampgebieden overspoeld door allerlei goederen. Zoveel zelfs dan men er geen raad meer mee wist leerde Merijntje uit een reportage van het TV programma “Andere Tijden” In Halsteren kreeg men van Portugal enkele dozen met `Port` van hoge kwaliteit maar B&W wisten niet hoe ze dat onder de getroffenen zouden verdelen. Ze besloten het te behouden voor het Raadhuis en te gebruiken bij officiele ontvangsten en partijen aldaar.

Merijntje leerde vroeger ook dat februari bekend staat als sprokkelmaand. Na de winterstormen lag er veel sprokkelhout in de bossen. Arme mensen sprokkelden het bij elkaar om het in de kachel thuis te verstoken om zo goedkoop warm te blijven. Merijntje denkt dat het een leuk idee is in het kader van energiebesparing maar ja hij las ook dat er bezwaren komen tegen openhaarden en dergelijke want er zijn mensen die vinden dat het milieuvervuilend is. De vraag die Merijntje zich tegen beter weten in stelt is “Zal men ooit iedereen te tevreden kunnen stellen”...

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010