Media Voor een boer is het bijna nooit genoeg

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=11942
  • 226
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 7 maart 2015

Voor een boer is het bijna nooit genoeg
 
Merijntje las dat het op 15 maart de nationale landelijke “genoeg dag” is. Doe meer met minder is de slogan. Het gaat er vooral om dat de mens beseft dat hij al zoveel heeft en daar best eens een keertje tevreden mee mag zijn. Je kunt wel nooit genoeg denken te hebben en alsmaar meer willen. In de landbouw zien we dat trouwens heel goed. Dat ze in die sector bijna nooit genoeg hebben is niet de schuld van de boeren maar van de economische wetten. Er moet geld verdiend worden om de verplichtingen aan de Banken te kunnen voldoen en om het bedrijf draaiende te houden. Toch is het dat niet alleen. Een rasechte ondernemer zal niet snel tevreden zijn. Die gaat uit van de slogan “stilstand is achteruitgang”
 
Merijntje hoorde eens iemand zeggen een “tevreden mens is een verloren mens”. Die bedoelde daarmee dat de mensheid nooit zoveel zou hebben uitgevonden en bereikt wanneer iedereen maar tevreden achteroverleunend in zijn zorgstoel zijn pijpje was blijven roken. Dan liepen we nu nog met knotsen in de hand en gehuld in dierenvellen in het oerbos op jacht naar voedsel. Merijntje ziet de vooruitgang in de agrarische sector nooit tot stilstand komen. Voortdurend zijn er ontwikkelingen die ons boeren weer stapje verder brengen dan waar we eerst stonden. Hij kijkt alleen maar naar de opbrengst van de gewassen. De veredelaars en vermeerderaars van planten en zaden zijn nooit tevreden met wat ze hebben bereikt.
 
Ze willen naar steeds hogere opbrengsten en naar meer resistentie tegen ziekten en plagen. Ze vinden het nooit genoeg! In de veehouderij is ook bijna niemand volmaakt tevreden met het bereikte resultaat. Koeien gaan meer en meer melk produceren en door een juist fokbeleid en goede selectie zijn we nog lang niet aan het einde van de mogelijk ontwikkelingen en dus vinden we nog steeds niet genoeg.
 
Dat zelfde geldt voor de varkenshouderij. Merijntje kent gelukkig nog wel boeren die wel tevreden zijn met wat ze nu hebben bereikt en het mooi genoeg vinden en genieten van het genoegen genoeg te hebben en daardoor volop aandacht hebben voor andere dingen dan het is nog niet genoeg. Maar dat zijn dan meestal oudere boeren die geen opvolger hebben die in hun nek staat te hijgen om het bedrijf verder te ontwikkelen omdat het niet groot genoeg is.

Categorieën: Algemeen, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010