Media Snijmaishakselen in Halsteren op 18 sept 2014

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=11770
  • 803
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1639 media
  • uploaded 19 september 2014

Vroege oogst van snijmaïs in Halsteren
 
We namen op 18 sept 2014 een kijkje bij het hakselen van snijmaïs langs de Molenbaan in Halsteren. In vergelijking met andere jaren was dat een vroeg tijdstip. Maar dit jaar is door het vroege voorjaar alles in de natuur veel vroeger dan anders en dat kan soms wel tot vier weken verschil maken. Veel van het oogsttijdstip hangt ook af van het mais ras dat werd gekozen want in de grote variatie die mogelijk is kan de veehouder kiezen tussen vroege, middelvroege en late rassen.
 
Snijmaïs is in ons land voor 100% bedoeld om te worden gebruikt als veevoer en dan vooral voer voor melkkoeien. Het is een waardevol voer dat in ons land gemakkelijk groeit en is uitgegr5oeid tot het gewas met het grootste areaal. Veel burgers zullen snijmaïs vooral ook zien als een gewas dat hoog groeit en daardoor vaak het uitzicht op de omgeving ontneemt. Het is dan een troost te weten dat het ook ieder jaar weer wordt gehakseld en er daarna ineens een “nieuw” landschap tevoorschijn komt.
 
We kwamen tijdens het hakselen door loonbedrijf Bogers uit Woensdrecht weer onder de indruk van de kracht van de prachtige techniek die het bedrijf “New Holland” heeft verwerkt in de machtige maishakselaar. Met een werkbreedte van 6 meter en een hoger snelheid snijdt de indrukwekkende messenbalk de mais af en voert die daarna de machine in waar het product tot voor het vee eetbare onderdelen wordt verhakseld. Onder gunstige omstandigheden kan de hakselaar 3.3 ha per uur verwerken. Bij de oogst van de snijmaïs is de kolf van het grootste belang want daarin zit de meeste voedingswaarde maar ook de stengel en het blad zijn belangrijk .
 
Daarbij is het dan vooral van belang voor de veehouder om te weten hoe de verteerbaarheid van het gehakselde product is. Menig veehouder zal bij het voeren van snijmaïs geregeld de mest van de koe grondig onderzoeken om te zien of hij er onverteerde korrels in terug vindt. Er valt veel over mais te vertellen maar als u daar mee over wilt weten dan is google een prima hulp om er meer kennis over op te doen.

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010