Media Sinterklaas kapoentje doe een drone in mijn schoentje

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=12243
  • 52
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 28 november 2015

Sinterklaas kapoentje doe een drone in mijn schoentje

Merijntje las in de krant dat drones (onbemande radiografisch bestuurde vliegtuigjes) tot de meest begeerde Sint Nicolaas geschenken behoren . Vooral de jeugd blijkt er door gefascineerd te zijn. Merijntje leefde in de veronderstelling dat die drones nog erg duur waren en verbaasde zich erover dat kinderen zulke exorbitante eisen of verlangens aan de Sint (lees ouders) gingen stellen. Maar een blik in de krant met daarin een prijs en kwaliteitsvergelijking omtrent drones leerde hem dat die dingen in feite “spotgoedkoop” zijn en veelal ver onder de 100 euro kunnen worden aangeschaft.

Merijntje ziet vooral toekomst voor deze onbemande vliegtuigjes in de agrarische sector. Een akkerbouwer die zijn gewas wil controleren kan dat meestal alleen maar doen terwijl hij met beide benen op de grond staat of op de stoel van zijn trekker zit. Dan ziet hij nog meer een beperkt deel van zijn akker. Anders wordt het wanneer hij met een drone een scherpe foto van het gewas kan maken vanaf een hoogte van bijv. 30 a 50 meter. Met één oogopslag is dan goed te zien waar en op welke plekken het gewas achterblijft bij de rest. Verder ziet Merijntje prachtige mogelijkheden voor veehouders om ingeschaard vee op verder afgelegen percelen te controleren. Kortom er openen zich aantrekkelijke mogelijkheden om nog meer precisielandbouw te gaan bedrijven.

Merijntje maakt zich echter grote zorgen om het feit dat de jeugd zomaar zonder enige beperking over een drone kan gaan beschikken. Ze kunnen er dan vreemde en gekke of gevaarlijke dingen mee gaan uithalen. Er gaan nu stemmen op om drones te gaan voorzien van een “chip” waarmee is af te lezen wie de eigenaar is en waar die te bereiken is in geval een drone een schade of een ongeluk veroorzaakt. Merijntje vraagt zich af of het geoorloofd is om een drone die het luchtruim boven jouw eigen terrein binnendringt neer te halen. Dat kan met een katapult, of een sterke luchtbuks of met een jachtgeweer of met antisoftware waarmee men de besturing van de drone kan overnemen.

Met de komst van dit nieuwe geavanceerde speelgoed ontstaan gelijkertijd ook ingewikkelde juridische problemen. Merijntje is benieuwd of een neergestreken drone in jou of andermans tuin persé terug gegeven moet worden aan de eigenaar.

Zo kan een Sint Nicolaas kadootje tot verstrekkende consequenties strekken en daarom zal menig Sint er eerst maar eens goed over na moeten denken alvorens een drone voor een braaf kindje in de schoen te leggen.

Categorieën: Algemeen, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010