Media Prei rooien in december bij Peter Pijnen in Hoogerheide

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=8901
  • 455
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 13 december 2010

Peter Pijnen uit Hoogerheide was op 13 december 2010 bezig met het rooien (oogsten) van prei.
Het had de nacht daarvoor onverwacht streng gevroren en dan wordt rooien moeilijk. Maar ook de prei bevriest en is dan later moeilijk te ontdooien omdat de binnen gereden ruwe prei dicht op elkaar is geladen en de dooi dus maar moeilijk binnen kan dringen. Bevroren prei schoon maken en winkelklaar aanbieden is dan bijna onmogelijk. Er moet dan geduld worden betracht totdat de prei wel is ontdooid.
Toch willen veel preitelers net voor de vorst invalt veel prei in de schuur hebben zodat ze daarna geleidelijk aan partijen kunnen afleveren aan de afnemers.
Peter Pijnen heeft een moderne prei rooimachine en kan in een korte tijd veel prei binnen halen. Op dit filmpje wordt de prei door enkele medewerkers met de hand op de wagen geladen. Normaal wo/rdt derprei automatisch in stalen kratten geladen en komt er geen handwerk aan tepas. Maar de kratten waren allemaal vol en dus werd er nu direct op een platte wagen geladen. Zwaar werk maar de ijverige Poolse medewerkers klagen niet en weten wat aanpakken betekent en lachen om de Nederlandse “watjes” die daar geen puf en kracht meer voor hebben. Hulde aan die mannen en vrouwen die ver van huis hier een eerlijke boterham willen verdienen.
Pijnen levert zijn prei aan groot afnemers en een klein deel verkoopt hij samen met andere land- en tuinbouwproducten in zijn eigen boerderijwinkel in Hoogerheide.

Categorieën: Algemeen, Platteland, Tuinbouw
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010