Media Na hittegolf smeken om rustige regen

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=12041
  • 57
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1632 media
  • uploaded 5 juli 2015

Na de hittegolf smeken om regen

Merijntje uit Halsteren was er vorige week nog niet helemaal van overtuigd of we ook daadwerkelijk over een heuse hittegolf zouden kunnen spreken. Nu een week later is alle twijfel weggenomen en werd er een ook echt een hittegolf genoteerd.

Deskundigen beweren nu dat Merijntje er rekening mee zal moeten houden dat er geregeld hittegolf (jes) zullen optreden. Het klimaat verandert een beetje en dan is dit het resultaat. Merijntje verbaast zich erover dat er nog geen klimaatprofeet is opgestaan om te roepen dat het allemaal het gevolg is van de opwarming van de aarde.

Aan die opwarming is de mensheid schuldig want er wordt teveel energie gebruikt etc. etc. etc. Het zijn meestal profeten die gewoon brood eten en er op basis van verwachtingen en aannames van uitgaan dat de mensheid aan de opwarming te gronde kan gaan. Of ze gelijk hebben zal de verre toekomst leren maar misschien is Merijntje juist wel blij met een paar graden warmer dan voorheen want hij vond de maand juni gewoon veel te koud.

Ondertussen maakt Merijntje zich zorgen over de droogte. In de Zuid-West hoek van het land waar Merijntje woont heeft het al lang niet meer noemenswaardig geregend. De landbouwgewassen lijden er onder. Aardappelen zijn volop bezig om de knollen te vormen en daar hebben ze vocht voor nodig dat er niet is.

Het gevolg is een kleine aardappelmaat dus minder opbrengst per ha en in het ergste geval zgn. “doorwas” Dan gaat de knol die eigenlijk geoogst moet worden onder de grond uitlopen en nieuwe waardeloze aardappeltjes vormen waardoor de waardevolle knol wordt “leeggezogen” door de nieuwe knolletjes en dan voor de handel waardeloos wordt.

Wintertarwe begint veel te vroeg te verkleuren en een begin van geforceerde afrijping te vertonen waardoor de aren zich niet optimaal zullen vullen de tarwekorrel klein zal uitvallen of in het ergste geval helemaal niet wordt gevormd. Suikerbieten dringen nu met hun penwortel steeds dieper de grond op zoek naar vocht.

Gelijkertijd laten ze op het heetst van de dag hun blad slap hangen om zoveel mogelijk verdamping tegen te gaan Maar terwijl Merijntje dit schrijft op zondagochtend 5 juli wordt in de loop van de middag extreem weer verwacht met code geel en gevaar van windstoten, hagel, bliksem en heel veel regen.

Maar het gaat om buien en die zijn er in de buurt bij Merijntje tot op heden nog niet gevallen en het is nog de vraag of ze nu wel in West Brabant gaan vallen. Ook de weilanden op de droge zandgronden krijgen het voor hun kiezen en verdorren zienderogen. Nu de hittegolf zich heeft teruggetrokken is het wachten echt op regen.

Regen zou nu een ware zegen zijn, denkt Merijntje. Hij vraagt zich af of er bij veel boerengezinnen nog wel eens om regen gebeden wordt. In de nood leert de mens weer bidden. Bidden om regen is nu een heel gerechtvaardigde vraag aan het Opperwezen.

Helaas heeft Hij weinig tijd om alle gebeden te verhoren en biedt een krachtige regeninstallatie en voldoende zoet water in de sloten en de bronnen veel meer zekerheid…

Categorieën: Koeien, Algemeen, Akkerbouw, Platteland
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010