Media Maisteelt onder verdacht politiek vuur in Brabant

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=12965
  • 159
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 23 februari 2018

Maisteelt in Brabant onder verdacht politiek vuur

Merijntje las enige tijd geleden dat D66 en de Partij voor de Dieren de maisteelt in Brabant en Limburg wil gaan inkrimpen want er is vaantr hun mening veel te veel mais in deze provincies. Ze beweren dat het gewas mais niet voldoende meststoffen vasthoudt en dat die daardoor kunnen uitspoelen naar het grond- en oppervlakte water en dat is slecht voor het milieu en de volksgezondheid.

Merijntje leerde van hun plannen dat ze graag andere gewassen zoals sojabonen en grassen daarvoor in de plaats zouden zien die minder milieubelastend zouden zijn. Vooral melkveehouders hebben geen goed woord over voor deze plannen want mais is een van de belangrijkste onderdelen in het rantsoen dat een koe krijgt voorgeschoteld. Koeien vreten het graag en geven er goed melk van. Merijntje verdenkt de genoemde politieke partijen ervan dat ze een verborgen agenda hebben in deze zaak. Dat kan gaan om het terugdringen van de veestapel in Noord Brabant en Limburg. Wanneer er minder mais gezaaid zou mogen worden zullen melkveehouders gedwongen worden duurder ander voer aan te schaffen of te gaan verbouwen.

Zulk duurder voer zal niet worden gecompenseerd in een hogere melkprijs en dat heeft dan weer tot gevolg dat bepaalde bedrijven de handdoek in de ring gooien. Die melkveebedrijven stoppen ermee en de koeien worden opgeruimd en dat betekent minder vee en minder vee staat tegenwoordig helaas bijna synoniem aan minder mest. Merijntje vermoedt dat er ook nog een ander aspect een rol zou kunnen spelen. Het grote areaal mais beperkt door de hoge groei van het gewas gedurende de zomermaanden ( lees vakantiemaanden) het vrije vergezicht over de velden en dat vinden ze hinderlijk en zonde van het mooie landschap dat daardoor voor een deel aan het oog onttrokken wordt. Boerenorganisaties ergeren zich aan de bemoeizucht van die politieke partijen die op de stoel van de boer dreigen te gaan zitten en willen gaan uitmaken wat hij/zij wel en wat hijzij niet mag gaan verbouwen op zijn/haar land.

Merijntje verwacht dat de genoemde politieke partijen een paar proefballontjes hebben opgelaten om eens te bekijken welke reacties er op komen. Ze kunnen nu in ieder geval al weten dat minister van Landbouw Carola Schouten er helemaal niets van wil weten.

En…. Melkveehouders en grondgebruikers vinden het gewoon te gek voor woorden. Ook de weinige wiettelers die nog wel eens een hoekje van zo’n maisgewas wilden kapen zullen er niet blij mee zijn maar naar hen zal zeker niet worden geluisterd. En dan heb je nog de verliefde paartjes die zich wel eens willen terugtrekken in de beschutting van een hoog en weelderig maisgewas om elkaar te beminnen. In een weiland ook als is dat gras “twee kontjes hoog” kun je dat toch veel minder opvallend uitvoeren.

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010