Media Lage melkprijs dwingt veehouders tot creative oplossingen

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=12565
  • 119
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 2 september 2016

Lage melkprijs dwingt veehouder tot creatieve oplossingen

Merijntje bekeek het optreden van een melkveehouders echtpaar in het programma RTL LateNight van Humberto Tan. Merijntje begrijpt dat het moeilijke tijden zijn voor sommige melkveehouders vanwege de aanhoudend lage melkprijs. Het echtpaar vertelde dat ze zich gedwongen zagen om het melkveebedrijf te verkopen omdat ze te weinig verdienden om het boeltje draaiende te houden.

Het was een verhaal met een stroom klachten en klagen waarvan Merijntje dacht dat er wel wat meer nuance in aangebracht had mogen worden. Het ging nu alleen om het feit dat de melkprijs te laag was om daarmee de kosten te kunnen dekken.

De vraag die Merijntje bezig hield was hoe waren de andere feiten. Zoals hoe zwaar was het bedrijf gefinancierd. Hoe lag de kostprijs van de melk op dat bedrijf. Boerden ze goed of behoorden ze tot de middelmaat of nog lager.

Wat Merijntje nog het meest verbaasde was de klacht dat ze te weinig tijd hadden voor de kinderen. Waar meer dan op een boerenbedrijf kunnen kinderen contact hebben met hun ouders?? Pa toch zeker en Ma ook vaak zijn meestal immers altijd “Thuis” Dan kun je het als boerenechtpaar wel druk hebben maar dan ben je toch altijd in de buurt van de kinderen.

Hoe moeten vaders dat doen die vaak voor dag en dauw de baan op moeten om de kost te verdienen en ’s avonds vaak pas na kinderbedtijd weer vermoeid thuis komen? Al met al vond Merijntje het een slecht optreden dat de boeren geen goed heeft gedaan want velen zullen het hebben beoordeeld als het optreden van de eeuwig klagende boer.

Dat neemt volgens Merijntje natuurlijk allemaal niet weg dat de financiële situatie in de melkveehouderij niet goed is. Er heerst een overproductie vanwege ongebreidelde bedrijfsvergroting en een tegenvallende vraag naar zuivelproducten.

De roestvrij stalen wet van “vraag en aanbod” is volop in werking en dit keer niet zoals in de perioden van voor de quotering toen we ook met overproductie te maken hadden.

Toen waren er ruime EEG subsidies die als vangnet voor de individuele melkveehouder fungeerden en dat is nu niet het geval. Merijntje beseft dat nu het recht van de “sterkste”opgaat. Wie te veel financiële hooi op zijn vork heeft genomen zal kreunen onder de zware last en vrezen met grote vreze omtrent het oordeel van de (RABO) Bank. Gelukkig lijkt er een opgaande lijn te komen in de prijsvorming.

Hoe lang dat zal duren en tot welke hoogte dit zal gaan is nog niet te voorspellen.

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010