Media Bloedbad voor deel van onze koeien

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=12704
  • 68
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 18 november 2016

Bloedbad dreigt voor een deel van onze melkkoeien

Merijntje denkt dat bij de meeste melkveehouders in ons land met spanning wordt afgewacht welke maatregelen er zullen worden voorgesteld om de melkveestapel in te krimpen.

Die inkrimping is nodig om de fosfaatproduktie via de rundermest terug te dringen want volgens de Brusselse regels produceren we veel te veel en verzieken daarmee het milieu.

We kregen al geruime tijd meer ruimte voor de fosfaatproductie dan andere EEG landen omdat we via ons gebruik van de grond meer mineralen via de gewassen uit de grond halen en er dus ook meer terug in mogen stoppen. Om de mestproductie te verminderen zullen er minder koeien moeten komen en die kunnen ofwel worden verkocht naar afnemers in het buitenland of hier te lande worden geslacht.

Om binnen de normen van de EEG te blijven zullen we naar schatting circa 150-175.000 stuks melkvee moeten slachten. Dat kan met recht een “bloedbad” worden genoemd. Wanneer we daar geloof voor kunnen vinden in Brussel dan kan het zijn dat we onze uitzonderingspositie kunnen houden.

Wanneer dat niet wordt geaccepteerd dan zou het zomaar kunnen dat we 485.000 koeien moeten slachten om aan de normen te voldoen. Merijntje denkt het zo gek niet zal worden want in het nu gaande overleg zal er een oplossing worden gevonden mag men aannemen voor het verminderen van de veestapel met 175.000 dieren. Vraag blijft wie van de melkveehouders het aantal koeien zal moeten verminderen?

Merijntje denkt dat het rechtvaardig zou zijn dat dit moet gebeuren bij melkveehouders die in de afgelopen jaar(en) het meeste hebben uitgebreid. Het zou onrechtvaardig zijn om melkveehouders te laten krimpen die tevreden waren met hun bedrijfsomvang en niet of bijna niet hebben uitgebreid.

Merijntje denkt dat solidariteit onder de melkveehouders in dit geval ver te zoeken zal zijn. Maar als er vrijwillig niet genoeg wordt ingekrompen bij de groeiers dan zullen ook de boeren die geen groei hebben toegepast niet aan de krimp ontkomen. Ze zullen daar hun collega’s groeiers niet echt dankbaar voor zijn. Merijntje denkt dat alleen bestuurlijke dwang de inkrimping kan bewerkstelligen want anders zal iedere melkveehouder denken laat mijn buurman maar beginnen met het opruimen van een aantal koeien.

Merijntje verwacht dat het spannende tijden worden voor melkveehouders en hun gezinnen.

Categorieën: Koeien, Algemeen, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010