Media Bij export speelt de domine geen rol

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=11527
  • 730
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1651 media
  • uploaded 22 januari 2014

Bij export speelt de dominee geen rol
Merijntje is trots op de prestaties van de Nederlandse agrarische sector. Hij las dat we het afgelopen jaar voor maar liefst 79 miljard euro aan agrarische producten hebben geëxporteerd. Daarmee is ons land op de USA na het land met de grootste agrarische export ter wereld. Dit mooie cijfer werd bekend gemaakt op de Grune Woche in Berlijn door staatsecretaris Sharon Dijksma en ze glom terecht van trots.
 
Merijntje zag ook weer het bekende plaatje in de kranten van Frau Antje, afgeladen met Nederlandse kazen, op de Kurfurstendam en bij de Brandenburger Tor. Ieder jaar weer het zelfde beeld en niet kapot te krijgen. Er is geprobeerde om Frau Antje af te serveren maar dat is gelukkig niet gelukt en wat Merijntje betreft mag ze altijd blijven want ze is in Duitsland een ijzersterk merk. Het merendeel van onze agrarische export gaat ook naar Duitsland en dat terwijl dat land zelf ook een steeds toenemende kwaliteit en variëteit produceert. We moeten die belangrijke exportpositie behouden en daarvoor ook blijven vechten om steeds nog betere kwaliteit te leveren. Bij export zijn we afhankelijk van andere landen. We moeten tactisch omgaan met die landen en ze niet onnodig tegen het hoofd stoten.
 
Wat nu gaande is bij de aanstaande Olympische winterspelen in Sotsji is bedenkelijk. Nederland wil weer het belerende vingertje opsteken en Roomser zijn dan de Paus en onze waarden afdwingen bij anderen. Bij export gaat het vooral om de koopman en de dominee heeft daar niks te zoeken denkt Merijntje. Merijntje is trots op de agrarische sector in de breedste zin des woords want het gaat om alles dat op het land, in stallen of in kassen wordt geproduceerd en daarna in fabrieken en werkplaatsen een toegevoegde waarde krijgt. Merijntje is vooral ook trots op de individuele man of vrouw in de agrarische sector die aan de basis van dat succes staat en op de akker of in de stal of in de kas aan het werk is om een mooi en veilig product te leveren. Zij staan aan de basis van het exportsucces en verdienen een dikke pluim!!!
 
Het brengt Merijntje op de gedachte dat het leuk zou zijn om kampioenschappen voor agrarische ondernemers te organiseren. Wie teelt tarwe of aardappelen met de hoogste opbrengst per ha of wie brengt zijn melkkoe tot de hoogste productie. Dat zouden heel interessante kampioenschappen kunnen zijn die zeker niet tot Olympische hoogte zullen komen maar wel van meer belang zijn dan wie het snelste kan schaatsen of rennen van niks naar nergens.

Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010