Media Aan alles komt een einde ook aan deze droogte en hitte

/media/flashcomm?action=mediaview&context=normal&id=13040
  • 58
  • 0
  • 0
Delen
  • wezel
  • 1640 media
  • uploaded 27 juli 2018

Aan deze hitte en droogte kom ook een einde.

Merijntje uit Halsteren ondergaat voor de zoveelste week achtereen de hitte en de droogte die vandaag en dat is 27 juli 2018 tot een waar hoogtepunt zal stijgen naar men verwacht. Ondertussen kijken boeren en tuinders hoopvol naar de lucht waar ze soms wolken zien samenpakken en tot buien zien worden. Zo ondervond Merijntje gisteren dat ook.

Hij keek naar de buienradar en zag dat er bij hem ter plekke een forse bui werd verwacht. Hij nam voorzorgen rondom zijn huis om geen schade te ondervinden van eventuele uitspattingen van die buien. Het resultaat was echter slechts enkel druppels regen en zag hij de donkere wolken in het oosten aan zich voorbij trekken. Even later was hij blij dat het daar losbarstte want hevige windvlagen en hagelbuien en stortregens in een beperkt gebied waren aan de orde en veroorzaakten veel schade. De graanoogst is grotendeels achter de rug en de opbrengsten vallen over het algemeen niet tegen gezien de noodrijpheid van veel van die graanvelden.

Merijntje begreep van bevriende akkerbouwers dat de opbrengst erg afhankelijk was van de zaaidatum en het vochthoudende vermogen van de grond waarop het graan groeide. De oogst verliep echter op rolletjes want met deze droogte en hitte kunnen maaidorsers tot volle capaciteit worden ingezet. Aardappelen hebben het moeilijk tot zeer moeilijk en alleen met kunst en vliegwerk (beregening) kunnen ze nog tot enige groei worden bewogen. Wat het resultaat zal zijn is nog onzeker en dat veroorzaakt veel zorg bij menig aardappelteler. Zij die zich hebben verplicht via een kontrakt met een fritesfabriek om een bepaalde hoeveelheid per ha te leveren zien de bui al hangen. Als ze daaraan zelf niet kunnen voldoen is de kans aanwezig dat ze het tekort bij anderen op de markt moeten kopen en leveren. Zaken zijn zaken zeggen de fritesfabrieken en afspraken zijn er om te worden nageleefd.

Ondertussen ziet Merijntje veel mensen en vooral veel vrouwen die door de zon gebruind zich in vrolijke zomerjurkjes of minder zelfs door het leven bewegen en hun droom van een zonnige zomer zomaar werkelijkheid zagen worden.

Dat doet Merijntje denken aan de opmerking van hun medewerker brave Marijn die altijd zei “Het is een slecht land waar het niemand goed gaat”...

Categorieën: Algemeen, Platteland, Overig
Show More

Video CMS powered by ViMP (Professional) © 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011, 2010